6 Ocak 2015 Salı

Yunanistan, Avrupa Demokrasisine Bir Şans Vermek Üzere

Gururlu bir Avrupa demokrasisinin anayasal sürecinin tamamen kuralına uygun bir şekilde seçimlere gitmekte olduğu görülünce (Yunanistan'da sonbahardan bu yana yaşandığı gibi), Avrupa Komisyonu, çeşitli hükumetler ve genel olarak yorumcular, seçim olasılığını (demokratik sürecin taçlandığı an) yaklaşmakta olan bir yıkım, ne olursa olsun kaçınılması gereken bir afet gibi sunarak müdahil oldular.

Aynı iktidar tellalları seçimler kaçınılmaz olduğunda, bu küçük, gururlu ulusun yurttaşlarına sıl oy kullanacaklarını vaaz etmeye bsşladılar. Ve bu seçmenler farklı bir şekilde oy kullanmaya istekli göründüğünde, Avrupa Birliği yetkilileri oluşacak herhangi bir yeni hükumetin kendisini önceki hükumetin Avrupa Birliği'yle imzaladığı anlaşmaların bekçisi olarak düşünmesi gerekir diye uyarılara başladılar ki yeniden müzakere fikirleri anında yok olsun.

Hayal ettiğimiz Avrupa bu mu? Avrupa, seçimlerin çözüm kaynağı yerine sorun olarak görüldüğü bir noktaya mı geldi? Brüksel’deki atanmışlar seçmenlere nasıl oy kullanmalarını söyleyecek kadar dehşet verici bir şekilde çoğaldılar mı? Bir halka, boğucu uluslararası kredi anlaşmasını yeniden müzakere etmek isteyen bir hükûmete oy verirlerse günler içerisinde çalışmayan ATM'lerle karşı karşıya kalacaklarının söylendiği bir noktaya mı ulaştık?

Avrupa ve Yunanistanımız'da, gerçekten de, atasözündeki gibi madendeki kanaryanın yüzeye çıkardığı yanlış giden bir şeyler var. Helsinki'den Lizbon'a, Dublin'den Kıbrıs'a Avrupalılar, bir zamanlar bize ilham olanı yeniden diriltmeyi ortak işleri edinmeliler: Demokrasi arzusu.

Yanis Varoufakis

Transform!

Çeviri: Kontra Salvo 

0 yorum: