GUE/NGL

Geçen Eylül’de yapılan seçimlerde, seçmenler SYRIZA’nın iki eksene dayanan yeni siyasi programını kabul etti:

GUE/NGL Milletvekillerinin Diyarbakır’ın Sur İlçesine Girmelerine İzin Verilmedi

GUE/NGL heyeti, Türkiye ziyaretine dair raporunu Strazburg’da 8 Mart günü saat 17.30’da açıklayacak.

GUE/NGL

Cizre sakinlerine yönelik ölümcül saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz.

21 Şubat 2014 Cuma

Bosna Hersek Yanıyor - Avrupa’nın Çevresinde Bir Devrim


Tuzla Kantonu hükumet binası yanarken
Foto: Ojan CCO 1.0
Geçen Cuma, tüm Bosna Hersek’te hükumet binaları ateşe verilmişti. Uzun süredir sessiz olan Bosna Hersek halkı, nihayet aklındakileri dile getirmeye karar verdi. Ve bunu yaptıklarında, ortaya çıkan sözcükler değil, kükreme oldu: Ateş ve taşla polisle ağır bir çatışma…

Ayaklanmanın ilk günlerindeki en etkileyici ve sembolik görüntü, her şeyin başladığı Tuzla kentindeki üzerinde “milliyetçiliğe ölüm” grafitisi bulunan, yanan hükumet binasının görüntüsüydü. Milliyetçilik, Bosna Hersek’teki politik seçkinler tarafından politik ve ekonomik baskılarını meşrulaştırmak için kullanılan en gözde sığınak olduğu için aslında bu gerçekten de güçlü bir mesajdı.

19 Şubat 2014 Çarşamba

Darbeler, Medya ve Açmazlar: Şiddetli Protestolar Venezuela için Ne Anlama Geliyor

Venezuelanalysis.com yazarları ülkede yaşanan protestoları üç değişik açıdan kısaca değerlendirdiler: Muhalefetin stratejisi, medyanın nasıl tepki verdiği ve gösterilerin Bolivarcı Devrime etkileri. 

 #1: Muhalefetin Muhalefete Darbesi 

 Ryan Mallett-Outtrim

Venezuela muhalefeti hükumete değil, kendisine karşı bir darbe başlattı. Muhalefet hareketinin iki kanadı, aynı stratejiyi paylaşmalarına rağmen birbirleri üzerinde egemenlik kurmak için yarışıyorlar.

Muhalefetin şu anki stratejisi, Nicolas Maduro’yu istifa etmeye zorlamak ve hemen ardından başkanlık seçimi yapılmasını sağlamak. Yüzergezer seçmenleri terörize edip muhalefete teslim olmalarını sağlayarak bir sonraki seçimi kazanmayı istiyorlar.

Şimdilik muhalefet için tek gerçek seçenek bu. Silahlı kuvvetler, Nisan 2002’deki gibi bir darbe girişiminin tekrarlanmasına meydan vermeyecek bir şekilde Chavismo’ya bağlı. Ayrıca olası bir geri çağırma referandumuna hala iki yıl var, yanı sıra aşırı sağ öngörüsüz ve genel olarak demokrasiye karşı ilgisiz.

18 Şubat 2014 Salı

Yok Aslında Birbirimizden Farkımız Ama Biz Osmanlı Sosyalist Fırkasıyız

Birkaç zamandır internetlerde olsun tıvitırlarda olsun, sosyalistlerin HDP'de ne işi var, sosyalistlerin HDP'de çok işi var, HDP sol bir parti değil, HDP marksist bir parti hiç değil, HDP Kürt hareketinin hülle partisi, HDP sağcı, HDP yukarıdan aşağı kurulmuş bir parti, HDP şöyle, HDP böyle diye yazılar ve tartışmalar dönüyor. Bu tartışmalarda kullanılan argümanların epey bir kısmı partide Ufuk Uras var, partide DSİP'liler var, belediye başkan adayları arasında YAE'çiler var, partide İslamcılar var, partide Kürtler baskın, partide yok yok, bak sizinki ne tıvitlemiş, adamın gol diyor gibi tuhaf yaklaşımlardan besleniyor. Yazıya, çiziye, pratiğe –her zamanki gibi- pek bakan yok.

Neyse ki internet var ve artık siyasi örgütlerin kendilerini nasıl tarif ettiğine, sözlerini nasıl kurduklarına çabucak ulaşılabiliyor. Aşağıda, kimi HDP bileşeni de olan, Türkiye'de sol/sosyalist olarak bilinen partilerin program/tüzüklerinde kendilerini nasıl tanımladıklarına dair bölümler var. Aralarında bazılarının kullandığı marksizm, leninizm, komünizm, devrim gibi "dikkat çekici" sözcük, tanım ve kavramlar hariç tutulup tanımlara bir bütün olarak bakıldığında, neredeyse hepsi az çok aynı hedefi tarif ediyor: Sosyalizm…

9 Şubat 2014 Pazar

Vurun Abalıya...

Bu seçimden önce HDP üzerinde kurulan baskı, herhalde başka hiçbir partinin üzerinde kurulmamıştır. Yıllarca alternatif yok diye hepimizin sızlandığı bir politik ortamda, alternatif olması muhtemel tek oluşumu da elbirliğiyle boğmayı başardık başaracağız.

HDP için önce, barış veya çözüm süreci -artık hangisini tercih ediyorsanız- yüzünden AKP'ye yeterince ve sert muhalafet etmiyor, sonra da bu baskıcı, otoriter, hırsız, yüzsüz iktidar karşısında neden CHP'yle işbirliği yapmıyor dendi. Bu seçimlerde AKP'nin kaybetmesi, özellikle de İstanbul'u kaybetmesi lazım ki gününü görsün, yoksa hepimiz günümüzü göreceğiz, mutlaka HDP'nin CHP'yle işbirliği yapması lazım mealinde pek çok söz sarf edildi. Bütün bu sözlerin özeti aslında şu anlama geliyor: HDP, AKP'ye karşı olan oyları bölmesin (Sanki salt AKP karşıtlığı birleştirici bir ölçütmüş gibi)

5 Şubat 2014 Çarşamba

Arnavutluk Politik Güçleri ve AB Katılım Süreci

Arnavutluk’la ilgili yayınlanan son AB ilerleme raporunu takiben, ülkenin katılım beklentilerine üzerine yoğun bir tartışma patlak verdi. Büyüklükleri ve ideolojilerinden bağımsız olarak Arnavutluk partileri tarafından dile getirilen ilk politik söylemleri konunun politik gündemin üst sıralarında olduğunu gösterdi.

İlk sırada, Edi Rama’nın başkanı olduğu hükumetteki Avrupalı Arnavutluk için İttifak Partisinin sosyalistleri var. Aslında bu, 2013 yılında %57.63’le iktidara gelen 37 partili bir koalisyon. Partinin konuya dair esas görüşü şöyle: adalet, polis ve devlet yönetiminde gerçekleştirilecek geniş çaplı reformlar sonucu önceki hükumetin başarısız politikalarının revize edilmesiyle birlikte ülkenin katılımının hükumetinin ilk yıllarında gerçekleşeceği. Bu katılım sürecinde, Hırvatistan örnek ülke işlevi görüyor. Rama hükumeti, Avrupa’ya katılım sürecinin yanı sıra Çin ve Hindistan’la görüşmeler gerçekleştirerek ülkenin ekonomik ilişkilerini Asya’ya doğru genişletmeyi hedefliyor. Hükumete göre katılım sürecini kolaylaştırmak için gerekli olan iç reformların dışındaki ikinci konu yeni kurulan Kosova Cumhuriyeti’yle yakınlaşma fırsatı da sunuyor gibi görünüyor. Hükumet, her iki ülkede yaşayanların yaşam standartlarının iyileştirilmesinin tek yolu olan katılım sürecinde, ülkelerin birbirlerini desteklemesi içim çağrı yaptığı bir açıklama yayınladı.