4 Mayıs 2011 Çarşamba

Finlandiya Seçimleri

Finlandiya halkı konuştu: Geleneksel Milliyetçi "Gerçek Finler", diğer tüm partiler oy kaybederken oyların %19'unu (+%14,9) alıp 200 sandalyeli parlamentoda 39 (+34) sandalye kazanarak büyük bir zafer elde etti.

Peki, "Gerçek Finler" kim? İlk olarak politik iktidarı 30 yıldır kendi aralarında paylaşan Ulusal Koalisyon Partisi, Merkez Parti ve Sosyal Demokratlar'dan oluşan eski rejime muhalif bir parti denilebilir. Bu, 30 yıl boyunca halk artan bir şekilde politikaya olan ilgisini kaybetti ve bu ilgisizlik seçimlere katılımın düşüklüğüyle kendini gösterdi. Bu seçimler bir bakıma politikanın politikaya dönüşü oldu.

"Gerçek Finler" liberal-muhafazakar çizgide ısrarcı olmalarına rağmen aynı zamanda piyasa yönelimli olmaktan çok sosyal yönelimli görünüyorlar. Aslında "Gerçek Finler" doğru bir çeviri değil. Fincesi "Perussuomalaiset" olan bu kelime için "Sıradan Finler" veya "Basit Finler" daha uygun. Yine de 39 üyeli gruplarında 6-8 kadar açıkça ve çekinmeksizin göçmen karşıtı olduğunu ifade eden üyeler var.

En büyük kaybeden %15,8 (-%7,3) oy oranı ve 35 (-16) sandalyeyle başbakanın Merkez Partisi oldu. Bu kaybın en önemli gerekçesi ise 2-3 senedir açığa çıkmış olan partideki politik yozlaşma. Sosyal Demokratlar'ın ise, borçlu Euro ülkelerine kredi vermenin ön koşulu olarak finansal kuruluşlardan kesinti yapılması gibi talepleri sayesinde kamuoyunda oluşan solcu imaj dolayısıyla kayıpları beklenenin altında gerçekleşti. Bu talep "Gerçek Finler" ve "Sol İttifak" tarafından da vurgulanmıştı.

En olası hükumet bileşimi Ulusal Koalisyon Partisi (başbakan), Gerçek Finler ve Sosyal Demokratlar olarak görünüyor. Yine de görüşmeler, bu partilerin örneğin Avrupalılık ve vergilendirme gibi konularda belirgin bir biçimde farklı olduğu için zor geçecek.

Sol İttifak %8,1'e (-0,7) düştü ve 14 (-3) sandalye kazanabildi. Buna rağmen parti, Helsinki seçim bölgesinde %6,8'den %10,4'e yükseldi ve parti başkanı Paayo Arhinmaki, tüm partilerin adayları arasında Helsinki'de en çok oyu alan aday oldu ve ülke çapında dördüncü sırada geldi. Sol İttifak'ın yeni parlamento grubu 6'sı 40 yaşın altında, 8 erkek ve 6 kadından oluşuyor. Grubun genel görünümü içinse geçen sefere göre daha kızıl-yeşil denebilir.

transform! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

0 yorum: