9 Ekim 2014 Perşembe

Kızıl-Yeşil İttifak: Kobanê'ye Yardım Et!

Kızıl-Yeşil İttifak, bugün Dışişleri Bakanı Lidegaard'la IŞİD saldırısı altındaki Kobanê kentiyle ilgili görüştü.

Görüşmede, İttifak sözcüsü Nicholas Villumsen, Dışişleri Bakanı'ndan, Kobanê'de IŞİD'le cesurca savaşanların yardım ve silah alabilmesi için sınırı açması konusunda baskı yapmasını istedi ve "Kobanê'deki durum şu anda çok ciddi. Eğer Kürt güçleri silah ve cephane elde edemezse katliam riski büyük" dedi.

Dışişleri Bakanı Reddetti

Dışişleri Bakanı Lidegaard, çok geç kalındığını ve silahların nereye gideceğinden emin olunamayacağı gerekçesiyle Kobanê'deki Kürtlere silah gönderilmesini reddetti. Ayrıca Dışişleri Bakanı, PYD'nin (Bölgedeki en büyük Suriyeli-Kürt Sosyalist Partisi) ılımlı Suriye muhalefetiyle yeterli işbirliği yapmadığını da söyledi.

Nicholas Villumsen, bu bağlamda hem daha önce hem de şu anda acilen harekete geçmediği için Bakanı eleştirdi ve IŞİD'e karşı savaştıkları için, Kürtler, Hıristiyanlar ve Arapların birlikte olduğu demokratik ve kapsamlı bir yapı olduğu için ve PYD, Esad'la savaşan Özgür Suriye Ordusu'yla işbirliği yaptığı için Suriye'nin Kürt bölgelerindeki halk savunma güçlerinin desteklenmesi en doğru şey olarak görünüyor dedi.

Türkiye'ye Baskı

Nicholas Villumsen, Türkiye'nin sınırı kapattığını ve Kobanê'ye silah ve yardım gitmesini engellediğini söyleyerek Türkiye'ye baskı yapmasını istedi. Türkiye'ye, Kobanê'nin Kuzey Irak'taki Kürt güçlerden yardım alabilmesi için koridor açmasını isteyip istemeyeceğini sorduğunda ise Dışişleri Bakanı yorum yapmadı. Bunun yerine Dışişleri Bakanı, Kobanê'den çok sayıda mültecinin Türkiye'ye geldiğini ve Danimarka'nın, IŞİD'in Türkiye üzerinden petrol satmasını eleştirdiğini söyledi.

Kürtlere Destek

Nicholas Villumsen aynı zamanda Danimarka ve dünyanın IŞİD Kobanê'yi işgal ederken sakince izlemesini de eleştirdi. Nicholas Villumsen'e göre hem şehirde hâlâ bulunan siviller hem de şehirlerini ve demokratik toplumlarını savunan binlerce kadın ve erkeğe karşı bir etnik temizlik yapılıyor. Nicholas Villumsen, görüşmeyi harekete geçme ve Kürtlerle güçlü bir dayanışma talebiyle sonlandırdı.

Kızıl-Yeşil İttifak
09.10.2014

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: