27 Eylül 2010 Pazartesi

Biraz samimi ol be!

TDK'ya göre “içtenlik” veya “senli benli olma durumu” diye tanımlanan “samimiyet” kavramının siyasi literatürümüze neden, nasıl ve ne zaman girdiği biraz belirsiz ama son dönemde hızla popüler olduğu kesin.

Artık ana akım siyasetçilerin birbirlerini solcu, sağcı, komünist, liberal gibi siyasi içerikli kavramlarla “suçlamak” yerine “dürüstlük” ve “samimiyet” gibi niyet içerikli kavramlarla değerlendirdiği bir dönemdeyiz. Bunun nedeni partilerin ideoloji ve pratiklerinin artık birbirinden çok farklı olmamasıyla açıklanabilir belki. Her ne kadar eski alışkanlıkları gereği kendilerinin farklı olduğunu iddia etseler de Türkiye siyasetinde nitelik ve nicelik olarak etkin olan partilerin aslında oldukça benzer sosyal ve ekonomik politikalara sahip olduğu ortada. İktidardakiler ve iktidara gelme olasılığı olanların serbest piyasanın faydası, AB üyeliği, ABD'yle stratejik ortaklık, NATO üyeliği, IMF'yle kurulan ilişkiler, darbe karşıtlığı, ifade özgürlüğü vb. konularında çok da farklı düşündüğü söylenemez.


Bu durumda herkes demokrat, herkes özgürlükçü, herkes ilerici, herkes değişimden yana olduğuna göre artık farkı bu gibi söylemlerde aramaktan başka çare kalmıyor. Aynı zamanda halkın samimiyet, dürüstlük vb. kavramlara büyük önem verdiği gibi “samimiyetsiz” bir inanış nedeniyle liderler birbirlerine seslenirken “dürüst ol, dürüst”, “biraz samimi ol be” veya “adam gibi çık karşıma” türünden ajitatif yollara başvuruyorlar.

Referandum öncesinde miting meydanlarında karşılıklı salvolar olarak devam eden bu ajitatif söylem şimdi de hükümetin muhalefetin “yeni anayasa çalışmalarını seçim sonrasına bırakmayalım, hemen başlayalım” teklifini samimiyetsiz olarak değerlendirmesiyle devam ediyor. Yani Kılıçdaroğlu'nun bir adım önde olma çabası Başbakan'ın CHP'ye yalancı çoban muamelesi yapmasıyla karşılanıyor. Tabi kendisinin bu samimiyetsizlik ithamını tam olarak neye dayandırdığını bilmiyoruz ama muhtemelen sorunun yanıtı prompterda olmadığı için böyle oldu.

Henüz işin başındayken uyaralım: yakında herkes dürüst, herkes samimi olacağı için “öz dürüst”, “hakiki samimi” gibi üst kavramlara şimdiden hazırlıklı olmakta fayda var.

0 yorum: