2 Ekim 2013 Çarşamba

Avusturya'nın Paradoksal Oylaması

Avusturya parlamenter seçimleri sonucu, tüm Avrupa’da paradoksal görülmüş olmalı

Göreli olarak elverişli ekonomik veriye rağmen, iktidardaki Sosyal Demokratlar (SPÖ) ve Muhafazakârların (ÖVP) “Büyük Koalisyonu” cezalandırıldı. Oyları yüzde 55’ten yüzde 51’in altına düştü. SPÖ, yüzde 27’yle en büyük parti olarak kaldı ama şimdi parlamentoda 183 sandalyenin 108’ini elinde tutan dört sağ partiyle birlikte bulunuyor.

Alman milliyetçisi, ırkçı FPÖ, yüzde 21.4’le (+%3.9) beklenenden daha iyi bir sonuç aldı. Parti, Jörg Haider tarafından kurulan BZÖ’ye 2005’ten bu yana kaptırdığı oyların çoğunu geri almayı başardı. FPÖ, Styria bölgesinde hem ÖVP hem de SPÖ’nün seçmenleri kazanarak en çok oy alan parti oldu.

Yeşiller, %11.54’le beklentilerin altında kaldı. Viyana’da oy kaybetmelerinin nedeni, Kırmızı-Yeşil şehir hükumetinin yerel politikadaki hataları değil, daha çok NEOS adlı yeni partinin ortaya çıkışı oldu. Kanadalı bir milyarder tarafından desteklenen “Frank” (%5.8) ve ÖVP’den ayrılan, yine bir milyarder tarafından fonlanan NEOS (%4.8), parlamentoda yer alacak olan neoliberal ajandaya sahip iki yeni sağ parti. NEOS, %7.5’e ulaştığı Viyana’da, ÖVP ve Yeşiller’in seçmenlerinden oy aldı.

Kendini açıkça sol olarak tarif eden tek parti olan KPÖ (Avusturya Komünist Partisi), yeni seçmenler kazanarak %1’e ulaştı (Viyana’da %1.7, Styria’da %1.8). KPÖ’nün köklü olduğu yerellerde ise sonuçlar %2.5 ve %4 arasında oluştu ve sonraki seçimlerde daha iyi bir duruma gelmeleri yönündeki umutları arttırdı. Korsanlar %0.8 oy aldı. KPÖ’nün çağrıda bulunduğu gibi geniş bir sol platform oluşturma sorunu hâlâ çözülemedi.

Seçim sonuçlarının Büyük Koalisyon’a devam etme imkanı vermesine rağmen, hükumetin kurulması güç olabilir. SPÖ’nün tersine ÖVP, hem sağcı Özgürlük Partisi’nden hem de merkezdeki NEOS’tan gelen baskı yüzünden koalisyonun devamı konusunda o kadar da kararlı değil. Yine de ÖVP’nin etkili isimleri, Özgürlük Partisi ve yeni partilerden biriyle kurulacak bir sağ hükumet önerisini çok riskli buluyorlar.

Ama ÖVP’nin, sağ fraksiyonların parlamentodaki ağırlığının artmasının avantajını, Sosyal Demokratlarla müzakerelerde kullanması olası ve yeni sağ partilerden birini hükumete katılması için zorlayabilirler. SPÖ’nün bu baskıya ne kadar karşılık verebileceği meçhul. Ters taraftan da Sosyal Demokratlar, koalisyona Yeşiller’in katılması için bastırabilirler.

29 Eylül’de Avusturyalılar gerçekten de çelişkili şekilde oy kullandılar. Koalisyonun neoliberal politikasından duydukları hoşnutsuzluğu neoliberal partileri güçlendirerek ifade ettiler ve bu nedenle daha fazla neoliberal politikaya maruz kalacaklar. Alman milliyetçisi, ırkçı Özgürlük Partisi, %21.4 oyla pusuda bekliyor.

Walter Baier

Transform!

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: