23 Şubat 2015 Pazartesi

Eurogroup'un Yunanistan'a Dair Açıklaması

Eurogroup, Yunanistan ve Yunan halkının geçtiğimiz yıllarda göstermiş olduğu dikkate değer uyum çabalarını takdir ettiğini tekrarlar. Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, kurumlarla birlikte, yeni Yunan yetkililerle yoğun ve yapıcı bir diyalog içine girdik ve bugün ortam bir zemine vardık.

Eurogroup, var olan anlaşma çerçevesinde Yunan yetkililerden gelen, bir dizi taahhütle destelenen Büyük Mali Yardım Olanağı Anlaşmasının (MFFA) uzatılması talebini dikkate alır. Uzatmanın amacı, var olan anlaşmanın koşulları temelinde yapılan değerlendirmenin, Yunan yetkililer ve kurumlarca ortak bir şekilde değerlendirilecek bahsi geçen esnekliğin en iyi kullanımı da sağlanarak başarılı bir şekilde tamamlanmasıdır. Uzatma aynı zamanda Eurogroup, kurumlar ve Yunanistan arasında olası bir devam anlaşması üzerine yapılacak görüşmelere dek köprü olacaktır.

Yunan yetkililer, var olan anlaşma temelinde, ilk reform düzenlemeleri listesini 23 Şubat Pazartesi günü sonuna dek sunacaktır. Kurumlar, bu değerlendirmenin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için geçerli bir başlangıç noktası olacak kadar kapsamlı bir liste olup olmadığına dair ilk değerlendirmeyi sağlayacaklar. Bu liste daha sonra detaylandırılacak ve ondan sonra Nisan sonuna dek kurumlarla anlaşılacaktır.

Ancak uzatılan anlaşmanın değerlendirilmesinin sonuçlandırılmasının kurumlar tarafından onaylanmasından sonra şu andaki Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) programının ödenmemiş diliminin serbest bırakılması ve 2014 Menkul Kıymetler Piyasaları Programı (SMP) karının transfer edilmesi mümkün olacaktır. Her ikisi de yine Eurogroup'un onayına tabidir.

Kurumların değerlendirmelerini göz önüne alarak Eurogroup, Yunan Mali İstikrar Fonu (HFSF) tamponunda şu ana dek ulaşılabilir olan fonların, MFFA uzatılması süresi boyunca üçüncü tarafın haklarından muaf olarak EFSF tarafından tutulması ve sadece bankaların sermaye yapılarının yeniden yapılandırılması ve çözüm maliyetleri için kullanılması gerektiğine katılmaktadır. Sadece Avrupa Merkez Bankası/Tekil Denetim Mekanizması’ndan (ECB/SSM) gelecek talep üzerine serbest bırakılacaklar.

Bu durumda, Yunan yetkililerin Avrupalı ve uluslararası kurumlar ve ortaklarıyla yakın anlaşma içinde çalışacağı taahhüdünü memnuniyetle karşılıyoruz. Bu anlamda Avrupa Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlatıyoruz. Aynı zamanda IMF'nin rolünü oynamaya devam edeceği konusunda anlaştık.

Yunan yetkililer büyüme ve istihdam çalışmalarını sürekli geliştirmeyi, mali sektörün istikrarını ve direncini sağlamayı ve sosyal adaleti arttırmayı hedefleyen daha geniş ve derin bir yapısal reform sürecine bağlılıklarını kuvvetli bir şekilde vurguladılar. Yetkililer yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı ve kamu sektörünün verimliliğini arttırmak için uzun süre gecikmiş olan reformları getirmeye söz verdiler. Bu bağlamda Yunan yetkililer devam eden teknik destek koşulunu en iyi şekilde kullanmayı taahhüt ettiler.

Yunan yetkililer tüm alacaklılarına olan mali yükümlülüklerini tam olarak ve zamanında yerine getirmeye yönelik kesin taahhütlerini tekrarladılar.

Yunan yetkililer aynı zamanda, Kasım 2012'deki Eurogroup açıklamasına uygun olacak şekilde gerekli faiz dışı fazlayı veya borç sürdürülebilirliğini garanti altına alacak mali süreçleri sağlamayı taahhüt ettiler. Kurumlar, 2015 faiz dışı fazla hedefi için 2015'teki ekonomik gelişmeleri dikkate alacaklar.

Bu taahütler ışığında, bir dizi alanda, Yunan politika önceliklerinin şu andaki anlaşmanın daha güçlü ve daha iyi uygulanmasına katkı sunabileceğini memnuniyetle vurguluyoruz. Yunan yetkililer, kurumların belirttiği gibi, düzenlemeleri geri döndürmekten ve mali hedefleri, ekonomik toparlanmayı ve mali istikrarı olumsuz etkileyecek şekilde politikalar ve yapısal reformlar üzerinde tek taraflı değişiklikten kaçınacaklarını taahhüt ettiler.

Talep temelinde, Yunan yetkililerin taahütleri, kurumların tavsiyeleri ve bugünün anlaşmasıyla birlikte varolan EFSF Büyük Mali Yardım Olanağı Anlaşmasının EFSF Yönetim Kurulu tarafından dört aya kadar uzatılmasına dair son kararı alma bakış açısıyla ulusal prosedürleri başlatacağız. Aynı zamanda kurumları ve Yunan yetkilileri değerlendirmenin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için çalışmaya devam etmeye çağırıyoruz.

Anlaşılan çerçevedeki taahütlerini yerine getirdiği sürece piyasaya erişimini tam olarak kazanıncaya dek Yunanistan'a yeterli desteği sağlama taahhüdümüze bağlıyız.

Analyze Greece!

Çeviri: Kontra Salvo 

0 yorum: