24 Şubat 2015 Salı

Tarık Ali: Tsipras'ın Yapmış Olması Gereken Konuşma

Tarık Ali'nin Facebook hesabından Syriza'ya yaptığı sert eleştiri:

Tsipras'ın açıklaması hüsnükuruntu bile değil, uydurmaların birleşimi. Schauble kötücül ve zafer kazanmış bir havayla Yunan delegasyonunun bu teslimiyeti halklarına nasıl açıklayacağını merak ettiğini söyledi.

Aşağıdaki aldatma denemesi Tsipras'ın açıklaması. Merkez politikacıların dosyasında bulunan zırvalardan. Eğer bütünlüklü bir stratejinin bir parçası olsaydı taktik bir geri çekilme olarak görebilirdik ama durum bu değil. Daha dürüst bir açıklama şöyle olabilirdi:

Tsipras'ın yapmış olması gereken açıklama:

Denedik, samimiyetle müzakere ettik ama kafamıza boşaltmaya kararlılardı. İlk önce Almanlar ve sonra takipçileri. Özellikle o gün şapkasını takmayan Maliye Bakanımız için çok zordu. Şapkası elindeydi. Yani elimiz boş döndük.

İlk turu kazandılar ve Pazartesi günü zaferlerinin şartlarını bir bir sayacaklar. Troyka hala dümende. Para kaynağımızı kontrol edecek, nasıl ve nereye harcayacağımıza karar verecek. AB elitleri cezamıza devam edecek ve bunu dört aylığına kabul ettik. Bu dört ayı B Planı hazırlamak için kullanacağız. Avrupalı yurttaşları bizi desteklemek için harekete geçmeye çağırıyoruz.

Bize yaptıkları şantaj, savaşlararası yıllarda küçük ülkelere yaptıklarına benzer. Yunanistan hâlâ egemen bir ülke değil. Demokrasimiz Almanlar ve AB elitleri için hiçbir şey ifade etmiyor. Bazıları bize Avroyu kurtardığımız için teşekkür etti ama bu övgü gözümüzü hiçbir şekilde boyamadı. Yunanistan'ı kurtarmaya kararlıyız.

Tsipras'ın yaptığı konuşma:

Yunanistan dün, Avrupa'yla müzakerelerinde önemli ve başarılı bir sonuç elde etti. Yunanistan ayakta durmaya devam ediyor ve onuru sapasağlam. Avrupa'nın karşılıklı faydalı anlaşmalar yapabildiğini kanıtladık. Ve bu anlamda dünün sonuçları belki de Yunanistan'ın kendisinden çok Avrupa için daha önemliydi.

Eurogroup'un ortak açıklaması Memorandum ve bizim büyüme planımız arasındaki zamanda köprü kuracak çerçeve anlaşmasını düzenliyor. Bu anlaşma, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığına karşı savaşa dair ilerici reformları yaratıyor, Devlet ve kamu yönetimi reforme ediyor ve elbette birinci önceliğimiz olan insani krizin üstesinden gelmemizi sağlayacak ihtiyaç duyulan kurumsal çerçeveyi yaratıyor.

Dün kararlı bir adım atarak kemer sıkmayı, memorandumu ve Troyka'yı geride bıraktık. Avro bölgesinde değişikliklere imkan veren kararlı bir adım. Dün müzakereler bitmedi. Memorandumun kaos yaratan politikalarından kalkınma, istihdam ve sosyal bütünlüğe odaklanacak politikalara geçiş için son anlaşmaya varana dek yeni, daha doğrudan görüşmeler aşamasına gireceğiz.

Elbette güçlüklerle karşılaşacağız. Ama Yunan hükumeti şu andan Haziran'a dek yapılacak müzakereler için daha da kararlı. Hareketlerimizin nihai yargıcı olan Yunan halkının desteğiyle birlikte ulusal egemenliği ve halk egemenliğini geri getirmeye kararlıyız. Destekçi ve aktif katılımcı olarak Yunan halkı bize politik değişimi gerçekleştirme konusunda yardımcı olacaktır.

Analyze Greece!

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: