5 Şubat 2015 Perşembe

Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan Tahvillerini Kabul Etmekten Vazgeçmesi Kararı Üzerine

Dün (Çarşamba) gece Avrupa Merkez Bankası Kurulu (ECB), (12 Şubat 2015’ten başlamak üzere) artık ticari bankalara borç verirken Yunan devlet tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini açıkladı. Bu karar kurtarma paketi üzerindeki görüşmelerin ne aşamada olduğunun tahmin edilemez olmasına bağlandı.

Bu açıklama Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in Wolfgang Schaeuble’la önceden planlanmış olan görüşmesinde sadece birkaç saat once yapıldı ve doğrudan Yunan hükumetine bir meydan okumayı içeriyor.

Mali açıdan; ECB ve Yunanistan Merkez Bankası kaynaklarına göre piyasa likiditesiyle ilgili önemli bir beklenti yok. ECB kararıyla oluşan boşluk ELA (Acil Likidite Desteği) mekanizmasıyla kapatılacak.

Politik açıdan, ECB’nin kararı, Yunan bankalarının beklenen 1 Mart 2015 tarihinden çok daha once ELA’ya başvurmak zorunda bırakıyor. Bu, Şubat ayı boyunca ELA aracılığıyla sağlanacak likidite artışının 40 milyar Avroyu aşacağı anlamına geliyor. Oysa ki şu anda rakam 5 milyar Avro civarında bulunuyor.

Daha net anlaşılması için: 2012’de Yunan bankaları, ELA mekanizması aracılığıyla toplam 124 milyar Avro almışlardı.

ECB kararı Berlin’in uzlaşmazlığını yansıtıyor ve bu duruşun 12 Şubat’taki Avrupa Birliği Zirvesine kadar devam edeceğini gösteriyor. Diğer yandan, bu karar Yunan hükumetine olan güveni sarsmadı. Alexis Tsipras, Angela Merkel’in taleplerini zaten reddetmiş ve ECN Başkanı Mario Draghi’ye, Yunan halkının 25 Ocak 2015’teki genel seçimlerde verdiği karara saygı göstereceğini söylemişti.

Şimdi kitleleri hareketlendirme zamanı!

Yunan halkı, Yunan hükumetinin duruşunun kendi arzularını ve inançlarını, kemer sıkma politikalarının giydirmeye çalıştığı deli gömleği ve baskıyla mücadele etme isteklerini yansıttığını gösterecek.

Bu müzakerede Yunan hükumeti yalnız değildir. Yunan halkı ve Avrupa halkları şantaja, tehdide ve ültimatomlara karşı seslerini birleştiriyor!

Bugün (5 Şubat Perşembe) “Şantaja Hayır! Onur Hemen Şimdi! sloganı altında bir kitlesel bir eylem yapılıyor.

Analyze Greece

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: