18 Haziran 2012 Pazartesi

Alexis Tsipras'ın Seçim Sonrası Konuşması

Sevgili Yunanlar,

Bir buçuk ay önce, Yunan halkının saygınlığı ve gururunu savunmak için hep beraber zorlu ve etkileyici bir yola çıktık. Halkın kemer sıkması ve yoksullaşmasına neden olan memoranduma son vermek için. Umudun ateşini yakmak için, Avrupa'nın çözülmeye ve yok olmasına giden yola engel olmak için.

İnanılmaz bir şantaj, çarpıtma ve psikolojik teröre karşın, bu savaşı kararlılık ve özveriyle verdik.

Ülke içinde ve dışındaki geçmişe ait güçlerin kötücül ittifakı, halkımızın sosyal adalet ve saygın bir yaşam özlemini durdurmak için her şeyi yaptı.

Bu yük ve bu sorumluluğu omuzlamaktan gurur duyuyoruz.

Bir buçuk ay içinde oyumuzu katlamamızı sağlayan halkımızın sabrına ve desteğinden çok mutluyuz. Bu, tüm Avrupa'nın yakın tarihinde bir halkın gösterdiği eşsiz bir başarıdır.

SYRIZA, ilk sırayı elde edememesine rağmen halkçı, ilerici ve memorandum karşıtı çoğunluğun esas temsilcisi olmuştur.

Bir süre önce Sayın Samaras'a telefon ettim ve onu kutladım. Kendi programı doğrultusunda bir hükumet kurma fırsatı var.

Biz, bu gelişmeler sırasında ana muhalefet pozisyonunda olacağız. Sadece halkın gelişmelere müdahil olmasıyla ortaya çıkacak taleplerin şansını ortada bırakmamak ve memorandum takipçilerine SYRIZA'nın güçlü varlığını hissettirmek için değil, aynı zamanda hükumetten, sorumlu ve savaşçı bir muhalefet olarak bu talepleri halkın yararına uygulamasını talep edeceğiz.

Her durumda, herkes şunu bilmeli ki tasarruf önlemleri ve kamu mallarının satılması, meşruiyetten yoksun olduğu sürece uygulanamaz.

Halkımız memorandumu bir aylık süre boyunca iki kere mahkum etti. Tüm siyasi partileri memorandumun sürdürülemeyecek bir mali plan olduğu itiraf etmeye zorladılar. Halkın verdiği kararla reddedildiği açıkça bir kere daha ispatlandı. Ve ağırlığını Yeni Demokrasi'nin oluşturacağı hükumet, belli başlı kilit konularda rızamız olmadan ilerleyemeyeceği gerçeğini ciddi bir şekilde hesaba katmalı.

Halkın isteğine tam olarak uymayan bir politikaya doğru ilerleyemezler.

Sevgili Yunanlar, Gelişmeler bizi haklı çıkaracak.

Avrupa'da kemer sıkma önlemlerinin tersine çevrilmesi önerimiz, sadece Yunan halkı için değil ama tüm Avrupa için de tek geçerli çözüm.

Pazartesi sabahından itibaren mücadelemize devam edeceğiz. Gelecek, korku duyanlara değil ama umudu taşıyanlara aittir.

Yunanistan için yeni bir gün doğuyor.

Hepinize teşekkürler.

17/06/2012



0 yorum: