11 Mayıs 2012 Cuma

Alexis Tsipras'ın AB'ye Mektubu


SYRIZA Parlamento Grubu Başkanı Alexis Tsipras'ın AB Komisyonu Başkanı Jose Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı H. Vam Rompuy, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Stultz, AMB Başkanı Mario Draghi ve Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker'e mektubu:

Atina, 10 Mayıs Perşembe 2012

Sayın Başkan,

Bu mektubu size Yunanistan Cumhuriyeti Başkanının, Anayasamıza göre parlamentonun güvenini kazanabilecek bir hükumet kurulması olasılığını denemem için bana verdiği görevi iade ettikten sonra yazıyorum. Bu mektup 21 Şubat'ta göndermiş olduğum mektubun devamı niteliğindedir.

Yunan halkının 6 Mayıs Pazar günü yaptığı seçim, Sayın Papademos hükumeti ve bu hükumetin parlamentoda çoğunluk olmasını sağlayan iki partinin lideri tarafından imzalanan Memorandum Anlaşması/Ekonomik ve Mali Memorandum Politikası'nın (MA/EMMP ) politik meşruiyetini ortadan kaldırmıştır. Her iki parti toplam 3,5 milyon oy kaybıyla tüm oyların %33,5'ini alabildiler.


Bu noktada, seçimden önce MA/EMMP'nin ekonomi etkinlik bakımdan meşruluğunu zaten yitirmiş olduğunu belirtmek isteriz.

Ama MA/EMMP sadece hedeflerine ulaşmakta başarısız olmakla kalmadı. Aynı zamanda Yunan ekonomisinin yapısal dengesizlikleriyle de başa çıkamadı. SYRIZA, bütün bu yıllar boyunca ekonominin içsel zayıflığını vurguladı. AB'yle yakın işbirliği içindeki bütün hükumetler, somut reform önerilerimizi görmezden geldi.

Aynı zamanda MA/EMMP yüzünden Yunanistan'ın, barış zamanlarında art arda beş yıllık derin bir durgunluk, 2012’da ızdırap yaşayan, tek Avrupa ülkesi olduğunu da vurgulamak istiyoruz. Ayrıca, bono değişim programı (PSI), Yunan GSYİH'si içinde oranı artan kamu borçlarının uzun dönemde güvenilir bir biçimde sürdürülebilirliğini sağlamakta başarısız oldu. Sert önlemler, durgunluk süresince izlenecek tek tedavi yöntemi olamaz. Ekonomimizdeki düşüşün acil ve sosyal açıdan adaletli olarak tersine çevrilmesi zorunludur.

Ülkemizde ekonomik ve sosyal istikrarı acilen sağlamalıyız. Bu nedenle, önlemleri ve durgunluğu tersine çevirmek için her türlü politik girişimi denemek gibi bir görevimiz var. Çünkü demokratik meşruluğun ötesinde, iç devaulasyon programı uygulamasının devamı, düzelme yolunda hiçbir koşul üretmeden ekonomiyi kaosa sürüklüyor. İç devalüasyon bir insanlık krizine yol açma eğilimi gösteriyor.

Bu yüzden sadece Yunanistan'daki sosyal uyumu ve istikrarı değil ama AB'nin kendisi ve Euro bölgesindeki istikrarı da tehdit eden yürürlükteki stratejiyi bütünüyle gözden geçirmemiz gerekiyor.

Avrupa halklarının ortak geleceği, bu yıkıcı tercihlerin tehdidi altında. Bu krizin bir Avrupa krizi olduğuna ve bu nedenle Avrupa düzeyinde bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz.

Saygılarımla,

Alexis Tsipras

SYRIZA Parlamento Grubu Başkanı

Avrupa Sol Partisi Başkan Yardımcısı


http://histologion.blogspot.com/2012/05/syriza-leaders-second-letter-to-barroso.html

0 yorum: