24 Mart 2013 Pazar

Newroza Tûrîstîk


- Okuldan mı kaçıyorsunuz?
+ Yok hocam, Cuma'dır. İstiklal Marşı okumak istemiyoruz.

Diyarbekir'de okulun parmaklıklı duvarın atlayan öğrencilerle aramda böyle bir diyalog geçti. Ben de onlara onaylayıcı bir gülümsemeyle karşılık vererek yürümeye devam ettim (Artık öğrencilere sizi anlıyorum diye gülümseyecek yaştayım)

Newroz'da neden Türk bayrağı yoktu diye celallenip memleket bölünüyor paniğine kapılanlar herhalde böyle bir diyaloğa şahit olsalardı, oracıkta kalpten giderlerdi. Her sabah yaşanan Andımız parodisi ve Pazartesi-Cuma yapılan bayrak törenlerine rağmen durum bu.

Her ne kadar bayrak ve marş ortak değer olarak sunulsa da pratikte öyle olmadığı ortada. Bayrak ve marş farklı gruplar için farklı şeyler ifade ediyor. Yıllarca bayrak ve marşla hizaya getirilmek istenenler şimdi bunların ortak değer olarak önlerine konulmasını bir türlü kabul etmiyorlar. Bir çatı altında ortaklık sağlamak için bayrak ve marşın tercih edilmesinin sakatlığı ise bambaşka bir konu.

Kalp krizine yol açması neredeyse kesin bir konu da Newroz alanındaki en popüler şeylerden birisi olan üzerinde "KURDISTAN" yazan formalardı. Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi takımının formasına benzeyen bu forma, kapış kapış satıldı. Bu durumu bilseler, Newroz alanında Türk bayrağı yok diye Meclis sıralarına Türk bayrağı diken MHP'li vekillerin bir sonraki oturuma da üzerlerinde Türk milli takımı formalarıyla geleceğinden emin olabiliriz.

Yine de MHP'liler sevinebilirler. Diyarbekir'in bir alt geçidinin duvarında Devlet Bahçeli'nin afişi var. Çok absürt bir yerde olduğundan mıdır yoksa Diyarbekirliler'in umursamadığından mıdır bilinmez, iki yıldır duruyor.

CHP mi? Koca kentte ilaç niyetine bir tane bile CHP'ye dair herhangi bir şey görmedim. Sosyal demokrat olduğunu iddia edip de bilinçli bir şekilde Türk milliyetçiliğine doğru ricat eden bir partinin düşeceği durum, Diyarbekir'de görünmezlik olarak sonuçlanmış.

Bir iş günü olmasına rağmen (seyahat edecek kadar parası olmayanları da dikkate alınız) Türkiye'deki Kürtlerin nereden baksanız %10'u Diyarbekir'de kendilerini ve Türkiye'nin kalanını barışa ve özgürlüğe götürecek sözleri duymak için toplandı. Bundan daha fazla bir samimiyet arayanların bu tavırlarının arkasında kötü niyet aramak, herhalde yanlış olmaz.

0 yorum: