10 Eylül 2015 Perşembe

GUE/NGL: Şiddeti Durdurun, Barış Sürecine Devam Edin

GUE/NGL’nin Fransız milletvekili Marie-Christine Vergiat Türkiye’de şiddetin durması ve barış görüşmelerinin devam etmesi çağrısında bulundu.

“7 Eylül Pazartesi’den bu yana, polisin müdahale etmeden izlediği Ankara’daki genel merkez binası dâhil olmak üzere HDP’nin 300’den fazla parti binası ateşe verildi ya da tahrip edildi.

Bu şiddet patlaması tesadüf değil. Tehlikeli politik oyunların ve Kürt sorununun seçimler için araçsallaştırılmasının doğrudan sonucu.

Avrupa basını ve uluslararası basın ordu ve PKK saflarındaki ölümleri haber veriyor. Ama az bilinen şu ki; bir ayda 100’e yakın sivil kürt öldürüldü ve kadınlar ve çocuklar dahil olmak üzere bir kısmı sokağa çıkma yasağına uymadıkları gerekçesiyle keskin nişancı polisler tarafından vuruldu. Aynı zamanda Kürt kenti Cizre’de ambulansların geçişine izin verilmedi ve aileler yakınlarının cesetlerini derin dondurucularda saklamak zorunda kaldı.


Geçen Nisan’da başlayan bu şiddet dalgası, önce seçimlerden iki gün önceki 5 Haziran bombalamasıyla ve daha sonra Kobanî’ye yardım götürmek üzere olan 32 genç sosyalistin ölümüne, yüz insanın yaralanmasına yol açan saldırıyla devam etti.

Bu korkunç olaylar durmalı ve bir iç savaşa dönüşmemesi için Avrupa Birliği tüm ağırlığını koymalıdır. Her iki taraf da şiddeti kesmeli ve Tayyip Erdoğan ateşle oynamaktan vazgeçmelidir.

Aktivistlerin, gazetecilerin ve seçilmişlerin tehdit edilmesine son verilmeli; Türk askerleri Kürt şehirlerinden geri çekilmelidir. Sadece Nisan’dan bu yana dondurulan çözüm süreci bu uzun süredir devam eden çatışmayı çözebilir. Ve bunun için Abdullah Öcalan’ın tecritten çıkarılmalı.

Barışa dönmek Türkiye’deki tüm toplumların çıkarınadır ve ancak bu sayede Kasım’daki seçimler uygun koşullarda yapılabilir”


GUE/NGL

Çeviri: Kontra Salvo


0 yorum: