24 Ağustos 2015 Pazartesi

Stathis Kouvelakis: Halkın Birliği’ne Giriş

Syriza’nın sol kanadı partiden ayrılarak Yunan Parlamentosu’ndaki üçüncü büyük grup haline geldi.

Bu sabah erken saatlerde 25 Syriza milletvekili, “Halkın Birliği” adıyla yeni bir grup kurmak için partinin parlamento grubundan ayrıldı. Bu milletvekillerinin çoğu Sol Platform’dandı ama aralarında Vangelis Diamantopoulos ve Zoe Kostantopoulou’ya yakın Rachel Makri gibi başkaları da vardı.

Bu hem Yunanistan politikası için hem de Yunanistan’da ve uluslararası seviyede radikal sol için büyük bir gelişme.

Üç şeyin vurgulanması gerekiyor.

İlk olarak “Halkın Birliği” radikal soldaki -13 Ağustos’ta Hayır Cephesi’nin kurulması için yapılan çağrıya imza atan- on üç örgütü bir araya getiren yeni politik cephenin adı. Bu nedenle bu Cephe Yunan radikal solu içindeki, son beş yıldan ve Syriza’nın iktidardaki deneyiminden ve faciayla sonuçlanmasından çıkarılan derslerle yaşanan yeniden yapılanmanın ilk somut sonucu.

Ama cephenin hedefi bundan daha da kapsamlı. Amaç; kendini mutlaka Solda tarif etmeyen ama kemer sıkmayla, memorandumla ve “troyka hâkimiyetinin yeniden sağlandığı” yeni memorandumla mücadele etmek isteyen sosyal güçlere kendilerini ifade imkânı sağlamak.

İkinci olarak cephenin hedefi, hem Ocak seçimlerinde hem de 5 Temmuz referandumunda çıkan “hayır”ın politik yüzünü oluşturmak.

Ana programatik çizgiler: kemer sıkma ve memorandumdan kopuş, her türlü özelleştirmenin reddi ve (bankacılık başta olmak üzere) ekonominin stratejik sektörlerinin toplumsal kontrolü kapsamında kamulaştırılması, Yunanistan’ın borcunun büyük kısmının iptali (geri ödemelerin derhal durdurulması) ve güçler dengesini emekçi ve halk sınıfları lehine değiştirecek ve ülkenin, ekonomisinin ve kurumlarının ilerici bir şekilde yeniden yapılandırılmasının yolunu açacak kapsamlı bir dizi radikal önlem.

Yaşadığımız felaketin fazlasıyla gösterdiği gibi bu hedefler Avrobölgesinden çıkmadıkça ve Avrupa Birliği tarafından kurumsallaştırılan tüm politikalardan kopmadıkça gerçekleşemez. Cephe aynı zamanda ortak amaçlar doğrultusunda Avrupa ve dünya çapında birleşik bir uluslararası bir mücadele, NATO’dan çıkış, Yunanistan ve İsrail arasından anlaşmaların iptali için mücadele edecek ve emperyalist savaş ve müdahalelere karşı çıkacak. Bu geçiş programı yirmi birinci yüzyıl sosyalizmi perspektifi içinde yer alacak.

Üçüncü olarak bu yeni parlamento grubu, Neo-Nazi Altın Şafak Partisi’nin önünde Yunan Parlamentosu’nun üçüncü büyük grubudur. Yani birkaç gün sonra lider Panagiotis Lafazanis, Yunan anayasasında belirtildiği üzere üç gün içinde sonuçlandırmak üzere hükumet kurma yetkisi alacak.

Tsipras hükumetinin istifa etmesinden sonra bu görev şu anda parlamentonun ikinci büyük partisi olan muhalefetteki sağcı Yeni Demokrasi partisinde. Bu kısa zaman Halkın Birliği tarafından, kemer sıkma ve eskisiyle yenisiyle memorandumla mücadele etmek isteyen sosyal güçleri tartışmaya ve harekete geçmeye itmek için kullanılacak.

Partinin programı ve oldukça etkileyici olması beklenen Yunan solunun önde gelenleri arasındaki desteği önümüzdeki haftadan itibaren açıklanacak.

21.08.2015

Stathis Kouvelakis

Kaynak: Jacobin

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: