13 Ocak 2016 Çarşamba

ASP: Türkiye’de Gerçekleşen Terörist Saldırıyı Kınıyoruz ve Erdoğan’ın Baskısından Endişe Duyuyoruz

12 Ocak 2016’da İstanbul’da yaşanan ve en az 10 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına yol açan terörist saldırıyı kınıyoruz. Saldırının kurbanlarıyla, kurbanların aileleriyle ve geçen Ekim’de Ankara’da olduğu gibi büyük terörist saldırıların yanı sıra “terörle mücadele” adı altında kuşattığı şehirlerde onlarca ölüme neden olan Erdoğan hükumetinin güvenlik güçlerinin baskıcı yöntemlerine de maruz kalan Türkiye halkıyla dayanıştığımızı vurguluyoruz. Geçen yıl uygulanmaya başlanan terör karşıtı yasa, sağcı hükumetin politikalarını karşı neredeyse her türlü muhalefeti yasaklıyor.

Saldırıyı henüz hiçbir örgüt üstlenmedi. Geçtiğimiz aylara dek özgürce örgütlenmelerine imkan veren hükumet politikaları sayesinde IŞİD olağan şüpheli ve Türkiye’deki örgütlerle bağlantılı olan çok sayıda cihatçı var. Geçtiğimiz ay BirGün gazetesi, polisin “arananlar” listesindeki IŞİD üyelerinin kimliklerini kullanarak özgürce eczanelerden ilaç satın aldığını açığa çıkardı. Daha da ötesi, Başbakan Davutoğlu IŞİD’ın potansiyel intihar bombacısı listesine sahip olduklarını, ancak itirazlarını ve düşüncelerini ifade ettikleri için hapiste olan ve dava edilen yüzlerce insan olmasına rağmen “Türkiye, insanların suç işlemeden tutuklanamayacağı bir insan hakları ülkesi olduğu için” hareket geçmeden kimseyi tutuklayamayacaklarını açıkladı. ASP Başkan Yardımcısı Maite Mola da terörle mücadele yasasına karşı barışçıl ve kitlesel bir gösteriye katıldığı için keyfi olarak soruşturmaya tabi tutuldu.

Saldırıdan birkaç saat sonar Erdoğan tüm terör örgütlerine karşı sert bir şekilde hareket geçme isteğini vurguladı. Avrupa Sol Partisi olarak hükümetin bu saldırıyı çıkardıkları terörle mücadele yasasını, ülkenin demokratik muhalefetine ve Kürt nüfusa karşı saldırmak için daha fazla kullanacağından endişe ediyoruz.

Türkiye’deki ilerici güçlerle dayanışma içindeyiz ve baskının terörizmi durdurabileceğine inanmıyoruz. Politik, barışçıl ve demokratik çözümlerden yanayız.

13.01.2016

Avrupa Sol Partisi

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: