25 Mart 2015 Çarşamba

Alexis Tsipras'ın, Dünya Sosyal Forumu'na Gönderdiği Mesaj

Değerli arkadaşlar ve yoldaşlar,

Dünya Sosyal Forumu on dört yıl önce, yeni milenyumun başlangıcında, piyasaların küreselleşmesine karşı insanların yanıtı olarak ortaya çıktı. Yoksulluk, sosyal eşitsizlik, demokrasi eksikliği, ırkçılık, çevresel yıkım ve ekonomik ve sosyal adaletin yokluğu gibi küresel sorunlara ilerici çözümler arayan dünyanın her yerinden hareketlerin, sendikaların ve örgütlerin çok yönlü bir buluşmasıydı. Dünyanın farklı yerlerinden gelen ve farklı sorunlarla mücadele eden sosyal güçlerin eşitler arasındaki diyalog ve yatay süreçler yoluyla ortak hedefler etrafında toplanabileceğini ve böylece gezegen için alternatif bir vizyon ve tasarım oluşturabileceğini kanıtladı. Dünya Sosyal Forumu “kârdan önce insan” ve “başka bir dünya mümkün” gibi sloganlarla özetlenen bu gibi değerlerle, sonuçta küresel neoliberal egemenliği sorgulayan eylem fikirleri ve şekillerinin doğduğu ve büyüdüğü bir alan oldu.

Piyasaların tehditkâr gücü karşısında kör fanatizm, şiddet ve sosyal gerilemenin alternatif olarak ortaya çıkmaya başladığı bu günlerde, dünya için farklı bir bakış inşa etmeye dair ortak sorumluluğumuz daha da arttı. Daha önceki gün Tunus’ta ölüm ve korku saçanları yönlendiren de bunlardı. Hareketler, yoksulların ve baskı görenlerin kalplerini ve akıllarını kazanarak ölüm ve korku saçanlara giden bu yolları kararlı bir şekilde kapatmalılar. Ne fanatizm ve tahammülsüzlüğün ne de faşizm ve ırkçılığın bileşimi gelecek için yeni bir yol açabilir. Dünya; demokrasi, haklara saygı, dayanışma ve ortak mücadelelerin sayesinde ileriye doğru ilerleyecektir.

Değerli arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi Yunanistan bir süredir neoliberalizmin öğretileriyle çarpışma yolunda. Yıkıcı kemer sıkma politikası ve piyasaların zorbalığıyla karşı karşıya gelen halkımız demokrasiyi, refah devletini, kamu mallarını ve yeterli ücretli veren iş hakkını savunmakta kararlı. Toplumu ekonominin ve mali kârın ihtiyaçlarına doğru ayarlamak yerine ekonomiyi toplumun ihtiyaçlarına doğru ayarlama mücadelesi içinde bir yaşam, onur ve sosyal adalet savaşı sunuyoruz.

Ufkumuz kendi ülkemizle sınırlı değil. Avrupa’nın her yerine uzanıyor. Biliyoruz ki başka halklar da dünyayı daha adil ve geleceği daha parlak bir hale getirmek için demokrasinin sağladığı gücü kullanmaya kararlı bir şekilde izlerimizi takip ediyor. Avrupa’nın şu andaki güç dengesiyle çarpışacak cephe çoktan oluştu ve her geçen gün daha da güçleniyor.

Bu gelişmelerin Tunus’ta yapılacak Dünya Sosyal Forumu’nun oturumlarında tartışılacağını biliyoruz. Esas noktanın Yunanistan’a ve aynı zamanda Avrupa’da ve dünyada tarihi bir değişim için savaşan tüm halklara tam bir destek vermek olacağını biliyoruz. Bu nedenle bugün Yunanistan bu yılki foruma katılanlara iyimserlik, kuvvet ve kararlılık dolu bir selam gönderiyor. Dayanışmayı silah olarak kullanan halklar kazanacak!

Alexis Tsipras

Transform!

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: