23 Aralık 2015 Çarşamba

Fransız Komünist Partisi: Fransa ve AB, Erdoğan’ın Yıkım Girişimini Desteklemekten Vazgeçmelidir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç aydır Türkiye’deki Kürtlere karşı askeri darbe zamanında dahi görülmedik bir baskı ve şiddeti uygulamaya devam ediyor.

Tanklarla desteklenen 10.000 asker ve polisin katıldığı son askeri operasyonlarda, 16 Kasım’dan bu yana 102 kişi öldürüldü.

Herkes, islamcı-muhafazakâr iktidarın, Haziran seçimlerini kazanmakta başarısız olduktan sonra PKK lideri A.Öcalan’la yürütülen barış görüşmelerini tek taraflı olarak bozduğunu unutmuş gibi davranıyor. Erdoğan “Terörizme karşı savaş” bahanesi altında, Irak ve Suriye’de sivilleri katleden İslam Devleti’ne karşı uzun süredir cesurca direnenlere karşı bir imha politikası yürütüyor.

Herhangi bir Avrupalı yetkili veya kurum, insanlar kentlerde bombalarla öldürülüp keskin nişancılar tarafından hedef alınırken ses çıkarmıyor. Daha da kötüsü, AB, Türkiye’nin katılım sürecini yeniden canlandırmayı tercih ederek hem Avrupa entegrasyonu adına ürettiği hem de dış ilişkilerinde dikkate aldığı tüm ilkelerle çelişkiye düştü. Her gün ilerici aktivistlerin, gazetecilerin, kadınların saldırıya uğradığı, öldürüldüğü, tüm nüfusun terörize edildiği Türkiye’de “demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıklara saygı duyulması ve onların korunması” artık garanti altında değilken sığınmacılar ve göçmenler hakkında korkunç bir ikiyüzlülük ve iğrenç bir pazarlık yapılıyor. Avrupalı liderler aynı zamanda, bir NATO üye ülkesi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir bölgesinde işgalci güç olan Türkiye’yi de destekliyorlar. Türkiye’nin kavgacı pozisyonu, Suriye’deki çatışmanın politik çözümü sürecini karmaşıklaştırıyor ve Yakın ve Orta Doğu’daki durumu daha da istikrarsızlaştırıyor.

Fransız Komünist Partisi olarak Türkiye haklarıyla, Kürtlerle ve ülkedeki ilerici ve demokratik güçlerle dayanışmamızı yineliyoruz.

Fransa ve AB acilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükumetinin bu ölüm ve yıkım girişimini durdurmak ve halkı korumak için etkin önlemler almalıdır:

- Türkiye’ye verilen milyarlarca avroluk destek ödemeleri iptal edilmeli,
- Polis, yargı ve askeri işbirliklerinin askıya alınmalı,
- Her türlü müzakere askıya alınmalı,
- PKK, Avrupa Birliği terörist örgütler listesinden çıkarılmalı,
- Suriye’deki durum politik bir çözüm yoluna girdiğinde, derhal ateşkes sağlanması ve Türk hükumetiyle PKK yönetimi arasında müzakere sürecinin kurulması için BM Güvenlik Konseyi’nde devreye girilmeli.

22.12.2015

Fransız Komünist Partisi

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: