11 Temmuz 2015 Cumartesi

Kilit Noktalar: Çıkmaza Giren Görüşmeleri Açmak için Yunanistan'ın Önerileri

Alexis Tsipras ve kabinesinin bir anlaşmaya varmak için sunduğu önlemler

Bütçe: Yunanistan faiz dışı bütçe fazlası hedeflerine uyacağını taahhüt ediyor. Yani hükumet harcadığından daha fazla vergi toplayacak: Bu yıl %1, 2016'da %2, 2017'de %3 ve 2018'de %3,5.

Satış vergisi: Restorantlar ve hazır yemek hizmetlerine %23 KDV, temel besin maddeleri, enerji, oteller ve suya indirimli %13 KDV, ilaç, kitap ve tiyatro gibi şeylere süper indirimli %6 KDV gibi çok sayıda vergi artışı. Yeni vergi düzeyleri bu Ekim'de devreye girecek.

Ada vergileri: Ülkenin popüler turist çekim merkezlerine uygulanan özel vergi muafiyetleri kaldırılacak. Yalnızca en uzak adalar vergi muafiyetlerini koruyacak.

Mali reform: Askeri harcamalar bu yıl 100 milyon avro, 2016'da 200 milyon avro kesintiye uğrayacak. Kurumlar vergisi %26'dan %28'e yükseltilecek ve çiftçiler tercihli vergi uygulaması ve yakıt sübvansiyonunu kaybedecek. Gemicilik endüstrisi tonaj vergisi artışına maruz kalacak ve sanayinin tercihli vergi uygulaması kaldırılacak. 5 metreden uzun gezi teknelerine lüks vergisi uygulanacak ve oran %10'dan %13' çıkarılacak.

Emeklilik: Hükumet, 2015'te gayri safi yurtiçi hasılanın %0.25'ten %0.5'ine, 2016 ve sonrasında %1'ine ulaşacak kadar kalıcı bir tasarruf sağlayacak reformları planlıyor. Bu rakamlara ulaşmak için hedeflenen önlemler, erken emekliliği caydırmayı ve emeklilik yaşını 2022 itibariyle 67'de tektipleştirmeyi de içeriyor (“ağır işlerde” çalışanlar ve engelli çocuk yetiştiren anneler hariç).

Kamu sektörü: Ücretler 2019 itibariyle azalan bir trende girecek ve çalışanların “yetenek, performans ve sorumluluklarına” uygun bir şekilde düzenlenecek. Ücretli izin ve harcırahlar AB kurallarına uyumlu hale getirilecek. Kamu sektörü çalışanlarının ihtiyaç duyulan başka pozisyonlara kaydırılmasını kolaylaştıracak bir plan hazırlanacak. Bu ayın sonu itibariyle politik partilerin mali durumunu daha şeffaf hale getirecek ve mali suç soruşturmalarını politik müdahaleden koruyacak bir stratejik yolsuzlukla savaş planı getirilecek.

Vergi toplama: Özerk bir vergi toplama ajansı kurulacak ve hükumet vergi toplama, vergi sahtekarlıklarıyla ve yakıt kaçakçılığıyla mücadeleyi kolaylaştıracak reformları yapacak.

Mali sektör: İflas yasalarında yapılacak değişiklikler borçluların kredileri kapatmasını hedefleyecek ve danışmanlar batık kredilerle nasıl başa çıkılacağına dair yardım edecek. Yabancı yatırımcıların paralarını Yunan bankalarına getirmesi için adımlar atılacak.

Mal piyasası: Hükumet mühendislik, noterlik ve icra memurluğu gibi mesleklerdeki kısıtlamaları kaldıracak. Formaliterden kurtulmayı ve işletme ruhsatı almayı kolaylaştıracak yasaları düzenleyecek. Gaz piyasasını reforme edecek.

Özelleştirmeler: Elektrik dağıtım şirketinin, bölgesel havaalanlarının ve Pire ve Selanik de dahil olmak üzere limanların hisseleri satılacak.



0 yorum: