27 Ocak 2015 Salı

SYRIZA Yanlısı "AVGI" Gazetesinin Başyazısı - 26.01.2015

Yunanistan’da Tarihi Bir Zafer, Avrupa’ya Mesaj

Yunan halkı umudu seçti, korkuyu yendi ve Avrupa’ya bir mesaj gönderdi. Politika değişikliğine doğru son adımı kararlılıkla attılar. Samaras’ın korkutmalarına “hayır” dediler ve SYRIZA’yı iktidara taşıdılar. Bu, Yunanistan için, Solu çok zor zamanlarda devlet yönetimine taşıyan tarihi bir değişim ve kemer sıkma politikalarının devam edemeyeceğine dair Avrupa’ya bir mesaj.

Halkımız, Memorandum politikalarına “hayır” dedi. Yeni maaş ve yardım kesintilerine, toplu işten çıkarmalara, ihalelere ve Hardouvelis’in e-postasından öğrenilen Samaras’ın Troyka’ya söz verdiği adaletsiz vergilere “hayır” dedi. Kemer sıkmaya ve –şimdi partisi için sorunlarla karşılaşacak- Samaras tarafından dayatılan korku kampanyasına “hayır” dedi. Samaras seçimleri sadece uyguladığı sert politika ve Merkel’e bağlılığı nedeniyle değil, bir zamanların güçlü merkez sağını, aşırı sağ düşüncelere yaklaştırdığı için de kaybetti. Yeni Demokrasi’nin yenilgisi daha da kötüye gidecek çünkü nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ve üretken yaş gruplarında SYRIZA daha fazla oy aldı.

Yunan halkı umut, onur ve büyük bir politik değişim için tarihi bir seçim yaptı. SYRIZA zaferi; şiddetli kemer sıkma, istihdam haklarının kısıtlanması, iç devalüasyon, kitlesel işsizlik, demokratik değerlerin aşınması, yolsuzluk ve kayırmacılık gibi konulardansa refah devleti, dayanışma, sosyal uyum ve AB’nin borç krizinin müzakeresi gibi büyük politik konuları yeniden gündeme getirdi.

İdeolojik olarak zıt iki politik parti, SYRIZA ve Yeni Demokrasi, seçimlerde yarıştılar ve şimdi sonuçlar belli olduktan sonra büyük önem taşıyan konular Avrupa gündemine girdi. Yunanistan’daki bu büyük politika değişikliği talebi görmezden gelinemez. Böylesi talepler, her şeyi yani kemer sıkma politikalarını ve kurulu politik rejimleri yenebilmeyi mümkün gören Avrupa’nın güneyindeki halklar için birer ilham kaynağı.

Bugün SYRIZA, yarın PODEMOS! SYRIZA’nın zaferi er ya da geç kemer sıkma politikalarından etkilenen Güney Avrupa halkları için de bir sıçrama tahtası olacak. SYRIZA’nın zaferi, politik yönelimdeki değişim ve kemer sıkma politikalarından kurtulma nedeniyle bu ülkelerdeki insanların gelirlerinde yükselişe, toplam talepte artışa, ekonomide büyümeye ve nihayetinde AB’ye sosyalist günlerini hatırlatmaya yarayabilir.

SYRIZA, sisteme bağımlılık ya da bağlılık göstermeden tüm Yunanları içerecek bir hükumet kurmaya söz verdi. Aynı zamanda SYRIZA, ülkenin ödenemez haldeki borcunun karşılıklı olarak kabul edilebilir bir şekilde yapılandırılmasını Memorandum veya yıkıcı politikalar olmadan müzakere edebilecek en geniş ittifakı kurmak için öncelik almaya da söz verdi. Yunanistan, Solun idaresinde yeni bir sayfa açıyor.

Avgi

Çeviri: Kontra Salvo

0 yorum: