20 Aralık 2012 Perşembe

Graz'da Yerel Seçimler: Avusturyalı Komünistlerin Başarısı

Avusturya'nın en büyük ikinci şehri Graz'daki yerel seçimlerin sonuçları, medya ve egemen politik çevrelerde bir tür politik deprem olarak algılandı. Avusturya Komünist Partisi (KPÖ), aldığı %20,1 oyla, muhafazakar Halkın Partisi'den (%33,5) sonra belediye için ikinci büyük seçenek haline geldi. Böylece KPÖ, sadece Yeşiller (%12) ve sağcı Özgürlük Partisi'ni (%13,9) değil, aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti'yi de (%15,3) geride bıraktı.

Avusturyalı Komünistler bir süredir Graz'da yerel politika alanında sağlam bir çalışma yürütüyorlardı. İlk seçim sonrası anket verisi, KPÖ'nün bu defa elde ettiği sonuçların sadece yerel politika alanında önemli bir etkinlikten daha fazlası olduğunu ve Avusturyalıların ana akım partilerin politikalarından bıktıklarını gösteriyor.

 Her ne kadar Avusturya krizden Güney Avrupa'daki AB üyesi ülkelerden daha az etkilenmiş olsa da Avusturya'da da sosyal değişimler yolda gibi görünüyor. SORA araştırma şirketine göre, KPÖ'ye oy verenlerin %75'i partiyi konut sorunu konusunda yetkin görüyor. Bu, partinin yerel politik düzeyde yıllardır yürüttüğü çalışmayla uyumlu; ayrıca oy verenlerin %60'ı KPÖ'nün yolsuzluk sorununda yetkin olduğunu düşünüyor ve %40'ı göç ve entegrasyon konularına yaklaşımını onaylıyor.

Oyların gelire göre dağılımına baktığımızda ilginç sonuçlarla karşılaşıyoruz. İşçilerin %22'si Sosyal Demokrat Partiye oy vermişken, KPÖ'ye %24'ü oy vermiş. Bu, KPÖ'nün sosyal demokrat seçmen arasında bir alternatif olarak değerlendirildiğini gösteriyor. İlk defa olarak Sosyal Demokrasinin oy kaybı alman milliyetçisi Sağ'a değil de Sol'daki bir partiye yarıyor.

Graz'da seçim sonuçları, KPÖ'nin Aşağı Avusturya kenti Krems'de elde ettiği ve ülkede ses getiren başarısını takip etti. Graz kent meclisi seçim sonuçlarının ne kadar sürdürülebilir olacağını şimdiden bilmek mümkün değil. Avusturya'nın en güneyindeki Carinthia federal bölgesindeki seçimlere doğru Sosyal Demokratların eski bölge parlamentosu üyesi, Sloven etnik grubunun temsilcileri ve KPÖ bölge örgütü arasında sol bir ittifak kurulabilir. KPÖ, benzer bir ittifak çabasını yakalaşan parlamento seçimleri için de göstereceğini duyurdu. Eğer bu tür bir ittifak başarılamazsa, KPÖ seçimlere kendi listesiyle girecek.

Barbara Steiner, Transform

0 yorum: