4 Ekim 2012 Perşembe

Akçakale/Tell Abyad/Kaniya Xezalan

Sınırın kuzeyi Türkiye'deki Tell Abyad,
güneyi Suriye'deki Tell Abyad
Urfa/Riha'ya bağlı Akçakale yani Tell Abyad yani Kaniya Xezalan, vakti zamanında tabii ki orada yaşayanlara sorulmadan Suriye'yle çizilen sınırın kurbanı olmuş kentlerden birisi. Sınırın hemen karşı tarafında yani Suriye topraklarında bulunan kentin adı da Tell Abyad. Tell Abyad, "Beyaz Tepe" demekmiş. Yani ana akım gazete ve televizyonların "Suriye'nin Tell Abyad kentinden Akçakale'ye ateş açıldı" sözleri aslında öyle çok çok uzak ve yabancı bir diyardan bahsediyor değil. Bağırsanız karşıdan duyulacak kadar birbirine yakın yerler. Sınır olmasa belki de aynı kentin parçası olacak iki yerleşim yeri, şimdi ayrı ülkelerde kalmış. Muhtemel evi bir tarafta tarlası diğer tarafta kalmış pek çok insan vardır.

Akçakale/Tell Abyad/Kaniya Xezalan'ın nüfusu 2077 itibarıyla ilçe merkezinde 26.877, köylerde 49.932 olmak üzere toplam 76.809 olarak tespit edilmiş. Nüfus tespitinde etnik kökene dair herhangi bir soru olmadığı için resmi olarak bilinmese de Kürt köyleri bulunmakla birlikte ilçe merkezi ve nüfusun büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. Suriye tarafındaki Tell Abyad'ın nüfusu ise 12.490. 

Geniş ve düz bir ovada bulunan Akçakale/Tell Abyad/Kaniya Xezalan'ın ekonomisi -artık ne kadar varsa- tarım ve hayvancığa dayanıyormuş. Belki sınır kapısı açıkken oradan da gelir elde ediyorlardı ama savaş yüzünden kaç zamandır o da mümkün değil sanırım.

Akçakale/Tell Abyad/Kaniya Xezalan'da, Suriyeli mültecilerin kalması için kurulan bir de çadırkent var. Adına Süleymanşah demişler. Bu adı elbette mülteciler değil, Devlet-i Âli'miz uygun görmüştür sanıyorum. Burada yaklaşık 11.000 Suriyeli kalıyormuş. Çatışmaların artmasıyla birlikte Suriye'den gelenlerin sayısının artması beklendiğinden kapasite arttırma çalışmaları devam ediyormuş.

Akçakale/Tell Abyad/Kaniya Xezalan'da siyasi durum ise şu şekilde:

2009 yerel yönetim seçimleri:

Saadet Partisi:v%30,9
Adalet ve Kalkınma Partisi: %26,3
Demokrat Parti: %24,8
Milliyetçi Hareket Partisi: %16,9

2011 milletvekili seçimleri ise çok net:

Adalet ve Kalkınma Partisi: %84,7
Milliyetçi Hareket Partisi: %9,82

Sayısal bilgiler Wikipedia, Akçakale Belediyesi, Akçakale Kaymakamlığı ve YSK sitelerindendir.

0 yorum: