10 Ekim 2012 Çarşamba

4 Ekim 1912 İTC Sultanahmet Mitingi

4 Ekim 1912'de, İttihad ve Terakki Cemiyeti, Sultanahmet'te savaş (Balkan Savaşı) mitingi düzenlemiş. Dert, ahaliyi milli, dini vb. duyguları kullanarak savaşa hazır etmek.

Mitingte önce Talat Efendi, Hasan Fehmi Efendi, Celal Arif Bey ve Besaryan Efendi konuşmuş. Besaryan Efendi, Sultanahmet'e gelirken Sirkeci'de gördüğü Osmanlı askerlerinden "Osmanlı arslanları" diye bahsetmiş ve "Şimdi söz zamanı değil. Top ve tüfek ile konuşmak zamanıdır" demiş.

Arkalarından Taşnaksütyun'dan Sivas mebusu Paşayan Efendi "Her ne kadar sosyalist bir cemiyet olarak esasen harp aleyhtarı isek de haksız yere vatana vuku bulacak bir tecavüz üzerine harbe taraftar oluruz" diye konuşmuş.

Ondan sonra da Türk Ocağı ve Türk Yurdu namına Yusuf Akçura çıkıp bütün Türklerin haslet-i milliyeleri icabı vakar ve metanetle kanlarının son damlasına kadar savaşacaklarını söylemiş.

İşte o an, "Osmanlı" diyen Ermenilerin, "Türk" diyenleri duyunca duruma ayması gerekiyordu. Velakin bu kardeşlerimiz İttihatçılara güvenmişler bir kere... Sonuç ortada...

Ha, bir de iki gün sonraki gazetede hükumetin savaşta kullanmak üzere atları aldığından ve geçimlerini taşımacılık yaparak sağlayanların atlarını seve seve verdiğini ama çifter çifter arabası olan zenginlerin henüz vermediğini, onların da fakirler gibi katkıda bulunması gerektiğini yazan bir haber çıkmış.

Yani miting her zamanki gibi, esas olarak fakirlerin canına ve malına kasteden savaşı kışkırtan bir etkinlikten öteye geçmemiş.

(Tanin Gazetesi-4 Ekim 1912)
(Toplumsal Tarih Dergisi-Ekim 2012)

0 yorum: