21 Eylül 2012 Cuma

Et ve Balık Kurumu-Katalonya Kombinası

Ekonomik krizden bir türlü kurtulamayan İspanya'nın başbakanı, Katalonya'nın daha fazla mali özgürlük talebini anca beraber kanca beraber diyerek reddetmiş. Bunun üzerine Barselona'da yapılan Katalonya bağımsızlık yürüyüşüne 1,5 milyon civarında insan katılmış. Katalonya'nın nüfusunun 6,5 milyon olduğunu düşünürsek işin ciddiyeti anlaşılır sanırım.

Şimdi ister misiniz Katalanlar bağımsızlık referandumu yapsın? Ben isterim şahsen. Bana ne elalemin İspanyası bölünmüş bölünmemiş... Katalanlar nasıl isterlerse öyle olsun.

Neyse, halbuki İspanya hükumeti Barselona'ya birkaç fabrika ve muhakkak Et ve Balık Kurumu açsa Katalanların bağımsızlık diye bir derdi olmazdı. Zaten Katalonya ve Bask Ülkesi, İspanya'nın en yoksul parçaları. (Mesela Barselona, tek başına İspanya ekonomisinin 1/5'ini temsil etmiyor)

Et ve Balık Kurumu deyip geçmeyin, önemli. Devletin ve milletin birlik ve bütünlüğü, çoğu ülkede Et ve Balık Kurumu'na dayanıyor. Farklılıklarıyla sorun yaşayan her ülke benzer yöntemleri kullanıyor. Mesela Kanada ne zaman Quebecliler'in bağımsızlık isteği kabarıp referandum yapması gerekse hemen bir iki Et ve Balık Kurumu açar. Montreal, Quebec City gibi Quebec ve Kanada kentlerinin dünyanın en çok yaşanılmak istenen kentleri arasına girmesi hep bu sayede. Yıllar önce Batının ahlakını değil teknolojisini alalım derken kastedilen şüphesiz ki entegre et işleme tesisleriydi. Zaten memlekette bölücülükteki yükselişin, Et ve Balık Kurumu'nun pek çok kombinasının özelleştirilmesinin hemen ardına denk gelmesi manidar. Özelleştirmenin en çok yapıldığı 1994-1995 yıllarında ülkenin içinde bulunduğu durumu hep beraber hatırlayalım. Ortaya çıkan korelasyon tesadüf olamaz. Bunun yıllar sonra hem de sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir parti tarafından fark edilmesinden memnun olmalıyız. Neticede zararın neresinden dönsen kârdır. Hükumet gereken tüm önlemleri almalı, benzer durumlarda bulunan diğer ülkelerdeki örnekleri ciddiyetle incelemelidir. Bu anlamda Kuzey İrlanda için İngiltere'yle savaşan IRA militanlarının nasıl Et ve Balık Kurumu'nda istihdam edilerek topluma kazandırıldığı özellikle faydalı olabilir. Bask Ülkesi'nde ETA'ya karşı gösteri yapan milyonlarca Basklı'nın önemli bir kısmının Et ve Balık Kurumu çalışanları olduğu gerçeği de bu kurumun önemini bir kat daha arttırıyor.

Üstelik, Et ve Balık Kurumu'nun web sitesinin en üstünde Atatürk fotoğrafının bulunması, onun bölücülükle mücadelede ne kadar önemli bir devlet ve millet kurumu olduğunun göstergesi değilse nedir?

Bkz: http://www.ebk.gov.tr

0 yorum: